JOURNALISTIEK # Artikel
Berberolie Over het product Arganolie
Verschenen in Indigo nr. 4 - 2006

 

 

 

 

 

 

 

Berberolie

door Matthijs Blonk

foto boven: Argand'Or

 

Profiteren inheemse vrouwen van de productie van Arganolie?

> Product: Arganolie
> Prijs: 120 euro per liter
> Producent: Amazigh vrouwen
> Grondstof: Arganvruchten
> Winnaar: Tussenhandel?

Berberolie

Waarom stonden er zoveel Amazigh (berber) vrouwen op de landbouwbeurs, dit voorjaar in het Marokkaanse Meknes? Het antwoord luidt: arganolie. Stands van verschillende coöperaties boden deze exclusieve olie aan, afkomstig van een boom die alleen voorkomt in het woestijnachtige zuidwesten van Marokko. Daar groeien nog twintig miljoen arganbomen. Een unicum. Vandaar dat de regio in 1998 door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed- en biosfeerreservaat. De argan kan in het droge klimaat overleven omdat de wortels tot meer dan dertig meter diep in de grond gaan en de boom bestand is tegen de extreme temperatuurwisselingen van zomer en winter.

Om de twee jaar zet de argan vruchten. Die lijken op een olijf en bevatten een keiharde noot waarin drie zaden zitten. De Amazigh vrouwen winnen daar op traditionele wijze olie uit. Ze kraken de noot tussen twee stenen, de zaden worden even geroosterd en dan gemalen met een handmolen. Onder toevoeging van water komt de olie vrij. Het is een bewerkelijk proces waar een vrouw zeker tien uur mee bezig is. Voor een liter olie is zo’n dertig kilo vruchten nodig. Maar het is de moeite meer dan waard; regelmatig gebruik van de dunne heldere olie zou heilzame effecten op de gezondheid hebben.

Tot voor kort werd arganolie alleen lokaal gebruikt. Zo dippen mensen in de Atlas bij hun ontbijt ongerezen brood in olijf- of arganolie. Met hulp van enkele buitenlandse ngo’s is de laatste jaren een distributienetwerk opgezet. De Amazigh vrouwen hebben zich aangesloten bij coöperaties die olie leveren aan de UCFA*, een overkoepelende organisatie die ook naar het buitenland exporteert. De productie van de olie verschaft werk aan ongeveer duizend vrouwen, die zich daardoor een zekere onafhankelijkheid hebben verworven.

In Nederland is de (biologische) olie verkrijgbaar onder de naam Argand'Or. Een flesje van 250 ml kost 29,80 euro. Dat is niet gering. Zeker als je bedenkt dat een kwart liter niet-biologische arganolie bij een drogist in Marokko voor 70 dirham (7 euro) over de toonbank gaat. Volgens Jaap Gorter, de Nederlandse importeur van Argand'Or, zou dat machinaal geperste olie kunnen zijn. Zijn Argand'Or wordt gegarandeerd handmatig geproduceerd.

Hoewel op zijn website de term Fair Trade valt, weet hij niet wat een vrouw in Marokko daar mee verdient. Naar zijn zeggen wordt de verkoopprijs voor Nederland door de UCFA bepaald. Wel steunt Argand'Or herplantprojecten van de boom, en windmolen- en waterbouwprojecten in de regio. Toch blijft het verschil knagen. Profiteert de tussenhandel niet onevenredig veel? Op de beurs in Meknes koste een flesje biologische olie (250 ml) van coöperatie Targante met EcoCertificaat 80 dirham, ofwel 8 euro!

Meer info: www.targanine.com

* Union des Coopératives des Femmes pour la production et la commercialisation de l’huile d’Argane et des produits agricoles (UCFA)

© Tekst & foto Matthijs Blonk / Indigo nr 4 - 2006

Gerelateerde onderwerpen:
> Dit is geen reclame: Aboriginal in wijnadvertentie

Top
Terug naar Journalistiek