JOURNALISTIEK # Achtergrond
Woestijnbewoners in Niger verzetten zich tegen uraniumwinning
Voorzitter van Toeareg organisatie Aghir in man bezoekt Nederland
www.news4all.nl // AfrikaNieuws.nl nummer 05 - 2008

Woestijnbewoners in Niger verzetten zich tegen uraniumwinning

tekst en foto Matthijs Blonk

 

Slechts 5 procent van de bevolking van het Afrikaanse Niger heeft besef van de gevaren van uraniumwinning. Die onwetendheid wordt uitgebuit door mijnbouwbedrijven, zegt Almoustapha Alhacen, voorzitter van de Toeareg-organisatie Aghir in Man in Niger.

foto Matthijs Blonk

Alhacen was deze week in Nederland om steun te vragen voor het verzet van de Toeareg tegen de uraniumwinning in hun woongebied. Vanwege oplopende grondstofprijzen zoeken steeds meer bedrijven uit China, Frankrijk, Canada, Rusland en Australië in Afrika naar bodemschatten.

In Niger wordt al veertig jaar uranium gewonnen, ondermeer bij de stad Arlit door het Franse mijnbouwbedrijf Areva. Dat bedrijf won vorige week de Public Eye Award 2008, een prijs voor ‘maatschappelijk onverantwoord ondernemen’. Areva won de prijs omdat het liberalisering en zwakke regelgeving in Niger in zijn eigen voordeel uitbuit.

Bewustwording
“Rond de mijnen liggen hoge bergen afval”, zegt Almoustapha Alhacen. “Het is niet afgedekt terwijl het hoge concentraties zware metalen en radioactieve stoffen bevat. Als het stormt verspreidt het lichtradioactieve stof zich over de omgeving en regen zorgt ervoor dat het in het grondwater doordringt. Via afgedankte machines komt radioactief schroot in roulatie.”

Alhacen schat dat hooguit 5 procent van de bevolking in Niger besef heeft van de gevaren van uraniumwinning. “Het concept kernenergie zegt de mensen niets. Daarom is bewustwording een voorwaarde om de bevolking een stem te geven in de besluitvorming over hun leefomgeving.”

Nieuwe voorraden
Op dit moment zijn er in Niger twee mijnen operationeel. Volgens Alhacen blijft het daar niet bij. Er zijn 142 vergunningen afgegeven voor onderzoek naar nieuwe uraniumvoorraden. In november 2007 tekende de regering van Niger een overeenkomst met een Chinees bedrijf om uranium te produceren. Deze concessie gaf Somina, een joint venture tussen Niger en de Chinese Nucleaire Internationale Coöperatie (Sino-U), het recht om 700 ton uranium per jaar te produceren. Dat is 1 procent van de vraag op wereldniveau.

De Toeareg menen dat de contracten ongeldig zijn, omdat de uraniumrijke gebieden in het noorden van Niger hen toebehoren. Zij zijn niet in het overleg betrokken en profiteren niet van de opbrengsten.

Opstand
Het is niet voor het eerst dat Toeareg aandacht vragen voor de gevolgen van de uraniumwinning. Begin jaren negentig was er opstand van Toeareg en andere nomaden tegen de regering in Niamey. Na een bloedige strijd werd er in 1995 een vredesakkoord gesloten waarin de regering meer werkgelegenheid beloofde en een verbetering van de rechtspositie van de nomaden.

Volgens Alhacen komt de democratisering voorzichtig op gang. Maar hij vindt het te weinig. “De Toeareg worden nog steeds beroofd van hun bodemschatten, terwijl daar slechts summiere toezeggingen tegenover staan die niet opwegen tegen de nadelen.” De overheid zou 15 procent van de winst uit de mijnen in de lokale cultuur moeten investeren, vindt hij.

Alhacen pleit ook voor een gezondheidsonderzoek. Mensen die in 1968 bij de mijnen gingen werken, zouden vroegtijdig zijn overleden. “De bevolking heeft vaak migraineachtige klachten en het komt regelmatig voor dat kinderen met ondergewicht worden geboren. Mensen hebben mysterieuze kwalen en ook kamelen worden ziek.”

De Toeareg-leider bezocht eerder Zwitserland en Duitsland. Hij reist nog door naar Frankrijk, dat een grote uraniumafnemer is. Deze week was hij in Amsterdam op uitnodiging van WISE, SOMO, NIZA, Laka, XminY en het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken, vijf organisaties die zich zorgen maken over de praktijken van mijnbouwbedrijven in Afrika.

© Matthijs Blonk/Afrika Nieuws/News4all - januari 2008

Gerelateerde onderwerpen:
> Risico's verarmd uranium stelselmatig onderschat
Over het gebruik van verarmd uranium in nieuwe wapens

 

> Terug naar Journalistiek

Top